Ensimmäiset turkkiaihiot valmistuivat päivässä |
Hiukan ennen joulua soitimme perään ja saimme kuulla, että vanerit eivät ole vielä saapuneet Suomeen. Jäimme odottamaan, soitimme perään, saimme selityksiä ja aloitimme alusta. Lopulta kevättalvesta uskomme loppui, peruimme tilauksen ja muutimme suunnitelmia, niin että selviämme ilman sahauspalvelua ja kävimme hakemassa Herttoniemen Puukeskuksesta toiseksi viimeisen okumevanerilevyn. Lähellä oli, ettei homma mennyt täysin puihin!
Taaimmaisen turkkilevyn jiginä käytetty kovalevymalli |
Sen sijaan keskikonsolin takana oleva taaimmainen levy vaati hiukan enemmän työtä. Teimme aluksi mallin käyttämällä kovalevyä, joka on halpaa ja helppo muotoilla, mutta tarpeeksi jäykkää, jotta sitä voi käyttää jyrsimen jiginä.
Etummaisten turkkilevyjen lukitukset |
Vanerinlevyjen asettelua suunnitellessa on muuten hyvä muistaa, että päällimmäisen viilun syysuunta on aina levyn pitkän sivun suuntainen. Itse meinasin mennä vipuun, kun sain paperilla kolme levyä mahtumaan vierekkäin, mutta käytännössä tämä ei olisi toiminut, sillä syyt olisivat menneet lattiassa poikittain. Vaneritöiden suunnitteluun hyvä apu on suomalaisten vanerituottajien julkaisema Vanerikäsikirja, vaikka se kattaakin vain kotimaiset tuotteet.
Vanhoissa turkkilevyissä ilmenneen heilumisongelman ratkaisimme loveamalla uudet levyt niin, että ne lukittuvat istumalaatikon rakenteisiin. Taaimmainen levy asettuu keskikonsolin molemmin puolin ja etummaiset kaksi levyä lukitaan toisiinsa ja edelleen peränpäästä keskikonsoliin ja edestä pienellä, levyn alapuolella olevalla askelmalla kölipulttiin. Toivotaan, että nämä ratkaisut osoittautuvat toimiviksi!
Meillä on itävajassa samanlainen show femmaan. Teretulemasta kurkkaamaan. Käytetään kyllä 12mm Tiikkivaneria samaisesta ostopaikasta.
VastaaPoista-Ilkka
Hazard II
Moikka, kyllä me käytiin ihastelemassa teidän tiikkityömaata, vaikka tämä viesti missattiinkiin. Hyvältä näytti! :)
VastaaPoistaLakkasimme turkkilevyt kovalla ja kulutusta kestävällä kaksikomponenttisella polyuretaanilakalla. PU-lakka on aina kiiltävää, joten se pitää hioa mataksi. Joltain vanhalta maalarimestarilta kuulemamme vinkin mukaan Pietarsaaren telakat käyttävät messinkivillaa (siis vähän niinkuin teräsvillaa) tähän. Etuna se, että messinkivillasta lakkaan ei jää ruostuvia haituvia.
VastaaPoistaMessinkivillaa ei ollut saatavilla, ei mistään!, ja hiomapaperi ei oikein hionut joka paikasta, vaan lakan "syvänteisiin" jäi edelleen kiiltäviä kohtia. Tänä keväänä sain kysyttyä asiasta vielä lähemmältä lähteeltä ja viesti oli, että ainakin Baltic on siirtynyt käyttämään valmiita hiomatyynyjä messinkivillan sijasta. Sitä siis kokeilemaan seuraavaksi!