lauantai 21. helmikuuta 2009

Kölitukit

Hiihtolomaviikon ansiosta pääsin tekemään viisi täyttä työpäivää putkeen pilssiremontin parissa. Eerokin pääsi paikalle maanantaina ja torstaina. Hiihtolomaa edeltävällä viikolla olimme saaneet kölipuun aihion liimattua Sikaflexillä kasaan ja työstettyä suunnileen muotoonsa.


Lisää kuvaHiihtolomalla aloitimme kölitukkien työstämisen. Etukäteen suurimmalta tuntunut ongelma oli kölipultin reikien poraaminen tukkeihin. Tekemällä muutamia muutoksia pylväsporakoneeseen saimme reiät porattua kuitenkin kohtuullisen helposti.Pääsimme käyttämään vanhoja kölitukkeja malleiksi uusillle. Leikkasimme kölitukkien muodon vasta reikien poraamisen jälkeen. Ratkaisu osoittautui hyväksi, sillä emme saaneet reikiä kulkemaan täysin toivotulla tavalla. Olimme kuitenkin jättäneet riittävät työvarat ja pystyimme kompensoimaan reikien vinouden leikkaamisvaiheessa.

Alla olevassa kuvassa näkyy kölitukkien kaksiosainen rakenne. Se noudattaa alkuperäistä ratkaisua.Kisenin pilssi on aika helpon muotoinen. Pilssin leveys ei juuri muutu pituussuunnassa, joten kölitukit ovat melko yksinkertaisen muotoisia. Tukit leikattiin pistosahalla. Terää kallistamalla kaikki tukit saatiin suoraan leikattua koko lailla oikeaan muotoonsa ja oikeisiin kallistuksiin. Pahimmillaankin muodon löytämiseen meni pari sovituskertaa.Viikon tuloksena kölitukit ovat viimeistelyä vaille valmiit ja kölipuun ja -tukkien kiinnittäminen on enää muutamien työpäivien päässä. Enää puuttuu kölitukkien viimeistely, peräpolvion viimeistely, ja lautauran tekeminen kölipuuhun ja peräpolvioon. Sitten pitää odottaa, että ulkona on riittävän lämmintä liimaamiseen ja kölipuu saadaan paikoilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti