maanantai 11. maaliskuuta 2013

Talven töitä 2012-2013

Huolimatta blogin hiljaisuudesta Kisen-telakalla on ollut kiirettä talven ajan. Loppukesän ja syksyn aikana vene saatiin vihdoin purjehduskuntoon, mutta se ei ikävä kyllä tarkoita, että vene olisi valmis. Tärkeimpinä hommina listalla ovat kesän kiireissä hiukan väärään paikkaan puhkotut vanttien läpiviennit, uudet turkkilevyt ja peräsimen akselin vahvistaminen.
Kisenin vanhat turkkilevyt istuivat jos sattuivat haluamaan
Turkkilevyihin oli alunperin varattu eniten aikaa ja uudet vanerilevyt tilattiin jo marraskuussa, kun vene oli saatu ylös ja telttaan suojaan. Okumerunkoisen vanerin hankkiminen osoittautuikin yllättävän vaikeaksi ja tavara on edelleen jossain rahtikontissa matkalla Suomeen päin. Ei siis edistystä siinä hommassa.

Monessakin paikassa olisi saatavana sapeli- tai okumeviilutettua vaneria, mutta kaikkien meidän löytämiemme toimittajien vanerit ovat koivurunkoisia. Eli vanerista vain päällimmäinen ja alimmainen vaneri on jalopuuta ja muu koivua. Se taas ei venehommissa oikein käy, sillä koivu ei kosteutta kestä.

Yksimuotoiseksi jyrsityt vanttien läpiviennit
Muiden hommien kanssa tilanne ei ole niin paha. Vanttien läpivienneille jyrsittiin kaikkiin samankokoiset reiät ja reikiin tehtiin tarkkaan istuvat laput, jotka säiden lämmetessä liimataan paikalleen ja maalataan keltaiseksi. Paikoista tulee varmasti siistit, ja hyvä niin, sillä kiireessä tehdyt reiät olivat kyllä hurjan pahan näköiset.

Korjausten lisäksi parantelemme veneen rikausta, muun muassa barduunoiden ja fokan skuutin liikerataa pidennetään ja spinaakkerin rikaus viimeistellään. Viime kesän koepurjehduksissa huomattiin, että barduunat eivät avaudu tarpeeksi, jolloin isopurje ei auennut täydellisesti lenssillä. Samoin fokkaa ei saanut täysin auki ja pois vedosta, koska skuuttitaljan liikerata oli vain noin 1½ metriä. Tämä oli ongelma etenkin satamasta lähtiessä ja palatessa.

Töiden etenemisestä lisää kuvia, kun aletaan saada osia paikalleen. Enää ei ole paljon talvea jäljellä!

3 kommenttia:

 1. Herttoniemen puukeskuksesta saa täysmahonki ja okumevanereita alkaen 9 mm paksuudesta.

  VastaaPoista
 2. Moikka, onko tosiaan näin? Soittelin sinne jossain välissä ja silloin puhuivat molemmista koivurunkoisina. Kiitos vinkistä, täytyy soittaa vielä uudestaan sinne!

  Tässä muuten noita vaneriselvityksen tuloksia muillekin tiedoksi. Pieni avoimuus hinnoissa (ja tuotteiden todellisessa saatavuudessa!) helpottaisi venehommien suunnittelua aika paljon.

  1) Puukeskus Herttoniemi
  Tiikki 9 mm, yksipuoleinen, koivurunko, 250x122 cm 66,05 €/m2, kokonainen tai puolikas

  Khaya 9 mm, yksipuoleinen, koivurunko, 250x122 cm 36,70 €/m2, kokonainen tai puolikas


  2) Helsingin Puupalvelu
  Tiikkii, 9 mm , 250x122 cm, 54,76 €/m2, toimitusaika n.2 pvää, vain kokonainen


  3) Skandinaviska Träimport
  Tiikki 9 mm, yksipuoleinen, koivurunko, 250x125 cm 52,00 €/m2, kokonainen

  Khaya 9 mm, yksipuoleinen, koivurunko, 250x125 cm 41,00 €/m2, kokonainen


  4) Seppälän Venetarvike
  Tiikki 9 mm, yksipuoleinen, okumerunko, 250x122 cm 70,00 €/m2, vapaa koko, kokonaisesta -15 %

  Okume 9 mm, 250x112 cm 36,70 €/m2, vapaa koko, kokonaisesta -15 %

  VastaaPoista
 3. Soitin Herttoniemeen, eikä sielläkään ole enää 12 millistä, joten edetään aikaisemmalla suunnitelmalla, että turkki tehdään 15 millisestä ilman koolinkeja.

  Aivan varmuudella eivät osanneet sanoa onko vaneri umpiokumea vai koivurunkoista, eli voi olla että viime kerralla lipsahti tarkemman tiedon puutteessa väärä tieto asiakkaalle ;)

  Vielä lisää hintatietoja ohuemmista levyistä. Kaikki hinnat ALV23 (vuodelta 2012)

  1) Puukeskus Herttoniemi
  Okume 4 mm, 250x122 cm, 31,90 €/m2, kokonainen tai puolikas


  3) Skandinaviska Träimport
  Gabon (eli okume) 4 mm, 251x126 cm, 50,00 €/levy, kokonainen

  VastaaPoista