torstai 18. syyskuuta 2008

Veneelle nimi

Kuten selvää on jokaisen veneprojektin tärkein osa on nimikyltin tekeminen joten sen suunnittelu on syytä aloittaa ajoissa. Veneen nimenä on nyt Benita, mutta olemme päättäneet palauttaa sille alkuperäisen nimen Kisen. Samalla menee vaihtoon nykyinen nimikyltti.

Ongelmana on vain se mistä saamme uuden tilalle! Yhtenä mahdollisuutena olisi kaivaa esiin alkuperäinen malli esimerkiksi vanhoista kuvista. Tarkoituksena olisi poiketa ainakin NJK:lla, jonka laivueeseen vene on alunperin kuulunut. Jotain saattaisi löytyä myös Urheiluarkistosta, jossa säilytetään Suomen purjehtijaliiton vuosikirjoja. Molemmissa olisi mielenkiintoista käydä vaikkei reissusta mitään kostuisikaan.

Olemme myös kyselleet veneen piirrustuksia sekä veistämöltä että muutamasta muusta paikasta. Parhaassa tapauksessa niissäkin voisi olla jonkinlainen malli nimikyltille.

Mutta vanhaa ei missään nimessä ole pakko käyttää, vaikka sellainen löytyisi. Lähipiiriimme on onneksi ajautunut lahjakkaita tyyppejä joilla pysyy kynä kädessä paremmin kuin minulla. Jos hyvin käy saamme vanhaa rehdisti päräyttävämmän tunnuksen veneeseemme. Tälle vaihtoehdolle on pidettävä peukut pystyssä.

Silti yksi kysymys jää auki: mitä kummaa Kisen tarkoittaa? Isäni arveli nimen olevan pohjanmaan murretta ja tarkoittavan vapaasti kundia tai muuta sellaista. Ingmar Nylundilta, veneen rakennuttajalta, olisi hauska kysellä tästä, ja monesta muustakin!, asiasta.

Jatkaakseni esittelykierrosta lyhyesti minusta; kipparoin kesän ajan minun ja Laurin ensimmäistä venettä ja nyt yritän parhaani mukaan jeesata Kisenin saamiseksi vesille. Kesä ilman purjehdusta tuntuu jo vain yhden kauden harrastamisen jälkeen mahdottomalta ajatukselta. Ensi kesää varten käyn tällä hetkellä saaristonavigoinnin kurssia, jotta kartan luku ei olisi veneessämme vain Juhon harteilla. Se pitää myös mukavasti skönaamisen mielessä talvella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti