sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kisen lyhyesti

Alla oleva esittely on kirjoitettu Suomen 5.5 m yhdistyksen ja Mahogany Yachting Societyn yhteiselle osastolle vuoden 2012 Venemessuilla. Tekstissä kerrataan tiiviisti Kisenin historia tähän mennessä ja kuvaillaan viime vuosien aikana toteutetun peruskorjauksen vaiheet. 
Kisen ennen peruskorjauksen aloitusta vuonna 2008
Kansainvälinen 5.5 m FIN-15 Kisen on Gösta Kyntzellin suunnittelema ja Wileniuksen venetelakan vuonna 1954 rakentama mahonkinen kilpavene. Kisen on rakennettu alunperin kauppias Ingmar Nylundille, joka purjehti veneellä 1960-luvun alkuun asti. Vuosikymmenten aikana Kisen on purjehtinut muun muassa Benita ja Nika-nimisenä.
  • Ingmar Nylund, NJK, 1954-1961, Kisen
  • Sergei Belajeff, HSS, 1961-1963, Benita
  • Bertil ja Lars-Petter Godenhielm, NJK, 1963-1987, Benita
  • Jouni Mikonsaari, SaVK, 1987-1989, Nika
  • Juha Halme, KPS, 1989-1997, Benita
  • Mare Ruokonen, SaVK, 1997-?, Benita
  • Pekka Kassila, ?, ?-2008, Benita 
Löydettäessä loppukesästä 2008 Kisen oli selvinnyt viereisen veneen tuhonneesta tulipalosta juuri ja juuri, mutta menettänyt samalla suojatelttansa. Veneen peitteet olivat sulaneet paikoin kylkeen kiinni, teltan tukirakenne oli kumossa ja veneen runko pahasti sateiden kastelema. Aikaisemmin aloitettu korjausurakka oli jäänyt kesken ja oli selvää, että pakkasten tullessa veneen kunto tulisi nopeasti huononemaan vakavasti.
Veneen peruskorjaus kattoi kaikki puurakenteet
Syksyn 2008 aikana veneen korjaamiseksi koottiin konsortio, tarvittavat korjaustyöt arvioitiin nopeasti ja lopulta vene päätettiin ostaa ja aloittaa korjausurakka. Alkuperäisen suunnitelman mukaan ainoastaan veneen deadwood ja pilssin laudoitus vaatisi akuuttia kunnostusta, muilta osin korjaukset voitaisiin tehdä myöhemmin.

Kuten puuveneiden kanssa usein käy, arviot olivat kaukana oikeasta. Todelliset vauriot paljastuivat töiden edetessä ja lopulta niin deadwood ja pilssin laudoitus kuin kölitukit, peräsin ja koko kansi jouduttiin rakentamaan uudestaan. Samalla vaihdettiin kaikki veneen painokaaret ja merkittävä osa perän laudoituksesta sekä kunnostettiin keularanka.

Lyhyesti sanottuna entiselleen jäi vain veneen lyijyköli, ja siitäkin vaihdettiin kölipultit. Kaiken kaikkiaan korjaustöihin on kulunut neljättä vuotta ja satoja tunteja talkootyötä.
Kisen loppusyksystä 2011 pohjalakattuna ja -maalattuna

Vuoden 2012 alussa merkittävimmät rakenteelliset korjaukset ovat valmiina ja kevään aikana venettä valmistellaan purjehduskuntoon. Tärkeimpiä jäljellä olevia työvaiheita ovat pintakäsittelyn viimeistely, maston kunnostus ja veneen heloitus. Näistä kirjoitetaan lisää töiden jatkuessa, kun pakkaskauden tuoma talviloma päättyy.

Suunnitelmien mukaan Kisen lasketaan vesille kaudella 2012 ja vene tulee päiväpurjehdus- ja kilpailukäyttöön Helsinkiin. Kisenin kunnostustöiden ja tulevien purjehdusten lisäksi tässä blogissa käsitellään puuveneilyä nykypäivänä, puuveneiden ja niiden suunnittelijoiden historiaa sekä esitellään myytävänä olevia viisvitosia. Eri teemoja voit selailla kätevästi tekstien alta löytyvien tunnisteiden avulla.

Ilmoittaudu myös veneen omalle gastilistalle Facebookissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti