maanantai 22. maaliskuuta 2010

Painokaaret puhdistettu

Tänään saimme viimein paikattua omaa hölmöyttämme aiheuttamamme painokaarien homehtumisen. Kuten mainittu, osa kesällä asettamistamme painokaarista meni homeseen syksyn sadekelien aikana. Tästä syystä alun alkaen kauniin vaaleat saarnikaaret olivat muuttuneet monin paikon tummiksi ja laikukkaiksi.


Homeisia painokaaria ennen puhdistusta

Home ei iskenyt kaikkiin kaariin, eikä se pilannut lainkaan myöhemmin, säiden kuivuttua, asetettuja kaaria. Siitä huolimatta moni Kisenin yli sadasta kahdestakymmenestä kaaresta oli pahasti homeessa.

Kaaret puhdistettiin käsin hiomalla ja suojataan vielä sinkkinaftenaatilla (käyttöturvallisuustiedote) ennen kansikaaren kannattimien asentamista, jotta home ei pääse palaamaan kaariin. Sinkkinaftenaatti tulee olemaan pääasiallinen suoja-aine myös Kiseniä kyllästettäessä. Samaa ainetta käytetään myös paljon kehutussa puunkyllästysaineessa, Aspergolissa, joten hiontihommiin ei toivottavasti tarvitse enää palata.

3 kommenttia:

 1. Minkälainen käsittely tuolla sinkkinaftenaatilla on tarkoitus tehdä? Riittäisikö väliaikaiseen suojaukseen esimerkiksi Uulatuotteen Homeenesto-käsittely?

  VastaaPoista
 2. Luultavasti Uulan homeenesto olisi ollut käypä aine.

  Sekoitamme kuitenkin myöhemmin pellavaöljystä, tärpätistä ja sinkkinaftenaatista kyllästysaineen ja kyllästämme koko rungon. Kun sitä sinkkinaftenaattia kumminkin hankitaan niin ostettiin sitä jo nyt heti ja tehtiin siitä tärpätin kanssa blandis, joka siveltiin kaariin.

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuo Uula-Homeenestoaine olisi varmaankin sopinut yhtä hyvin tähän käyttöön, mutta sen ja Tikkurilan Homeenpoiston kanssa oli sama ongelma, eli emme tiedä miten, jos mitenkään, ne reagoivat pellavaöljy-pineenitärpätti-sinkkinaftenaatti -kyllästeen kanssa. Vaikutti varmemmalta valinnalta käyttää samaa ainetta homesuojaukseen ja kyllästykseen, kuin lähteä kokeilemaan kahdella eri aineella.

  Samassa yhteydessä on hyvä mainita, että tuon pineenitärpätti-sinkkinaftenaatti -liuoksen käyttö homesuojaukseen on aivan omaa keksintöämme, joten senkään tehosta ei ole tietoa. Mutta ainakin sivuvaikutukset pitäisi olla hallinnassa.

  VastaaPoista