keskiviikko 22. lokakuuta 2008

LYS-luku

Löysin sattumalta Borgå segelsällskapetin vanhoja kisatuloksia vuodelta 2000, joissa mainitaan myös FIN-15 yhdellä rankingpisteellä, mutta mikä kiinnostavaa samassa yhteydessä mainitaan myös veneen LYS-luku - 1,06. Vaikka 5.5:lla pitäisi tietenkin kisata muita viisvitosia vastaan, niin se ei ehkä ole aina mahdollista ja silloin LYS-luvulla tasoitetuilla luvuilla kisaaminen antaa hyvän vertailukohdan.

Tulos voi olla kokemattomalle netinkäyttäjälle vaikea löytää, sillä ainakin minulla se näkyy valkoisena valkoista taustaa vasten. Vähemmän käyttäjäystävällinen valinta, se on nöyrä mielipiteeni.

PS. Svenska seglarförbundetin sivujen perusteella LYS-luvut ovat ilmeisesti yhtenäisiä koko veneluokalle, joten LYS-luku ei itseasiassa kerro yhtään mitään Kisenistä verrattuna muihin 5.5 mR-veneisiin, ainoastaan suhteessa muihin veneluokkiin.

3 kommenttia:

 1. Muistaakseni viisvitosten yleinen LYS-luku on ollut 1,15. Moderneilla taisi olla jopa 1,2. Toi 1,06 on kyllä vähän alakanttiin. Arpalukuun vaikuttaa kyllä aiempi kisamenestys. Porvoon paikalliskisoissa on voitu antaa alhaisempi luku, jos venettä on purjehdittu huonosti! Toi LYS on kyllä vähän sinne päin suorituskykyä mitatessa.

  VastaaPoista
 2. Ensimmäinen kommentti! Toi 1,06 ei tosiaan kuulosta kovin mairittelevalta. Olin LYS-luvun ymmärtäväni niin että se julkaistaan kullekin veneluokalle erikseen, mutta konstruktioluokissa yksilöllisen luvun määrääminen on tietysti perusteltua.

  VastaaPoista
 3. Jeh, olin eka! Periaatteessa tietty venetyyppi saa yhteisen luvun. Lukua voidaan sitten tarkistaa kilpailumenestyksen mukaan. LYS on enemmänkin arvio suorituskyvystä kuin tarkan tieteellisen laskennan tulosta. Ens kesänä päästään sitten toivottavasti katsomaan, miten se teidän vene kulkee!

  Lainaus avomeripurjehtijoiden lys-säännöstä:
  LYS-luku esittää kunkin venetyypin parhaan veneen suorituskykyä, ja se perustuu purjehduskilpailujen tilastoihin, venetyyppien väliseen vertailuun ja kokemukseen. Uusille venetyypeille annetaan LYS-luku, joka voi olla liian suuri.

  VastaaPoista